Open top menu
Nederlands beste Singer/Songwriter

Nederlands beste Singer/Songwriter

Net als vele andere komen die talentenshows me ondertussen de neusgaten uit. Weer een seizoen Popstars of weer een ronde Voice of Holland. Allemaal leuk in het begin maar na het eerste seizoen is het unieke en spannende er wel vanaf. Deze mening is bij mij niet veranderd door het programma van Giel Beelen: De beste Singer/Songwriter. Het enige verschil is dat het wel heel tof vind dat deze artiesten allemaal met eigen materiaal in het programma komen. En ze zijn goed!

Hieronder een kijkje in de artiesten, mijn favoriete top drie zijn Nikolai van der Burg en Wyke van Weelden:

1. Robbert van Dijk
Natuurlijk is deze man kwalitatief niet de beste artiest die meegedaan heeft aan de show. Maar hij doet het gewoon. Het kereltje, het deuntje, zijn stem en het geheel. Heerlijk!
Robbert van Dijk schrijft ook nummers voor zijn band (The Raef) en heeft als artiestennaam Mezlev. Hij heeft onder andere in het voorprogramma van Racoon, Schradinova en Marsman gespeeld. Een kerel met heel wat in zijn mars dus. Hij is helaas niet door de voorronde gekomen maar zijn nummer kan ik rust een dag of twee op repeat laten staan. Chapeau!

 

2. Nikolai van der Burg
Heel anders dan de andere twee favorieten heeft Nikolai een erg hoog vermaak-gehalte. Een heerlijke entertainer die het publiek op zijn hand krijgt. Hij noemt zichzelf een showman en dat straalt er okok zeker vanaf. Het nummer “Single Sigarette” zit ook tegen het humoristische aan maar ik zou wel een avondje kunnen vullen met nummers zoals deze. Nikolai studeerde eerst filosofie maar besloot zich toen volledig te richten op de muziek. Hij speelt in de band Den Tex die wel wat enigszins bekend is in Nederland. Vooral dat heerlijke deuntje wat hij erbij gooit op 2:30 is heerlijk.

 

3. Wyke van Weelden – I do Love
Wyke van Weelden is pas 19 jaar oud en zet het nummer “I do Love” neer wat zeker niet onvolwassen overkomt. Wyke vindt het vooral belangrijk om gevoel over te brengen met een liedje. Het hoeft niet overal even zuiver en perfect gezongen te zijn, het moet gevoel overbrengen. Ze schrijft haar eigen nummers en haar eigen muziek en doet dit het liefst de rest van haar leven. Naast haar talent op het gebied van muziek is Wyke ook nog een hele goede fotografe. Dat Wyke ook zeker nog meer in haar macht heeft bewijst ze bij de cover van het nummer “Over you” van No Doubt. Persoonlijk doet haar stem mij heel erg denken aan Ilse de Lange, wat natuurlijk een compliment is.

Het is natuurlijk maar een selectie. Ik vond het niveau heel erg hoog en het is ook zeker de moeite waard om even op de site www.debestesingersongwriter.nl te kijken en bij voorronde de verschillende artiesten af te luisteren. Niels Littooij zou mijn nummer vier zijn geweest, maar puur omdat hij Nederlandstalig zingt is dat dan weer net niet wat. Maar hij is verder gekomen dan mijn drie keuzes van hierboven, dus wat weet ik 😉

En natuurlijk zelf die gitaar pakken…1 Comment responses

  1. Avatar
    September 27, 2012

    Het liedje van Niels maakt mij nog steeds zo vrolijk, ik zou hem zelf niet opzetten (inderdaad vanwege het Nederlandstalige) maar het is zeker een goede plaat.

    Reply

<