Open top menu
Great Movie Soundtracks

Great Movie Soundtracks

Nu Job er even tussenuit is verzorg ik na mijn eerste post met Vijf geweldige Dance-Hits op deze maandag de Music Monday, met als thema filmmuziek. Muziek kan een film kraken of maken. Iedereen die hier een (andere) mening over heeft is natuurlijk uitgenodigd die hier te ventileren.. De liedjes achter het beeld worden soms speciaal voor een film gemaakt of anders gekozen uit bestaand materiaal.

Vandaag in de Music Monday een kleine bekende selectie uit tal van goede soundtracks. Het is niet uitgesloten dat hier meer items over komen, want goede filmmuziek is niet moeilijk te vinden en leuk om gewoon te luisteren. Ik zou er dagen aan kunnen besteden om alleen al mijn favorieten te laten horen. Deze keer in ieder geval een aantal klassiekers. De Duitser Hans Zimmer heeft voor mij persoonlijk een groot aandeel in goede soundtracks, met noemenswaardige kaskrakers als Rain Man, Gladiator, Pearl Harbor Pirates of the Caribbean, de Batman serie, The Last Samurai, Armageddon, etc. Ook Thomas Newman vind ik goed als het gaat om filmmuziek composities.

1. Gladiator

Wat een prachtige muziek wordt er gespeeld in de huidige nummer 62 van de IMDB top 250: Gladiator. We hebben hem laatst nog eens met een aantal vrienden gekeken. In de volgende samenstelling de liederen Elysium, Honor Him, Now We Are Free achter elkaar, net zoals ze dat staan als nummer 14, 15 en 16 van de tweede CD van de officiële complete soundtrack. Dit zijn drie rustige stukken die nog mooier worden als je de film kijkt. De eerste scene uit de film wordt begeleid door een ander mooi, heftiger stuk muziek: The Battle.

2. The Godfather

Deze filmreeks behoeft geen toelichting. De muziek is ook schitterend.

3. For a Few Dollars More

Een themasong die de meesten van geluid wel zullen kennen, maar de film niet gezien hebben. Dit oudje uit 1965 is de tweede uit de Dollars Trilogy. Gemaakt door Ennio Morricone, een van de bekendste filmmuziek schrijvers ooit. Van Once Upon A Time In The West heb ik de vinyl trots in mijn bezit (vooral klikken op de link).

4. The Matrix

Op nummer 19 in dezelfde top 250 van IMDB staat The Matrix. Een film die door veel kijkers niet direct begrepen werd. Maar wat een vette beat heeft de Australiër Rob Dougan gemaakt. Een aardige speaker belaster, genaamd Clubbed to Death. In eerste instantie was deze track bedoeld voor de gelijknamige film, maar pas na het gebruik van het liedje in de Matrix werd hij echt bekend.

5. Amélie

De Franse Yann Tiersen maakt veel muziek. Zelf wordt hij liever niet gezien als een filmmuziek maker, al worden zijn stukken daar volgens Wikipedia wel vaak als geschikt voor beschouwd. “Comptine D’Une Autre Été Après” was in eerste instantie dan ook een ‘gewoon’ albumliedje, alvorens het wereldwijd bekend werd als Amélie.

6. The Green Mile

Een meeslepende film waarbij ik vind dat de muziek het heel goed ondersteunt. John Coffey is “On The Mile”. Heel mooi van Thomas Newman.

7. Inglorious Basterds

Niet lang geleden heeft de Amerikaan Quentin Tarantino een toffe film uitgebracht genaamd Django Unchained. Deze met meerdere Oscars bekroonde scenarioschrijver en filmregisseur is ook verantwoordelijk voor de bijzondere film Inglorious Basterds. The Green Leaves of Summer (Nick Perito) roept bij iedereen die de film gezien heeft ongetwijfeld weer wat beelden uit het geheugen. Maar vergeet ook niet Rabbia E Tarantella te luisteren; gaaf he?!

8. Schindler’s List

Wie kent deze film en soundtrack niet. Het muzikale stuk is net als de film indrukwekkend. Een prachtige aanvulling ook.

9. Love Story

Henri Mancini is waarschijnlijk het meest bekend om zijn kenmerkende “The Pink Panther Theme”. Ook Love Theme from Romeo and Juliet is alom geen onbekende. Veel albums, veel soundtracks, veel bekende films. Sinds 1994 een overleden legende. Zelf vind ik Love Story fijn klinken.

10. Blood Diamond

In 2008 was de Motion Picture Soundtrack van Blood Diamond de “Soundtrack of the Year” tijdens de Classical BRIT Awards. De Main Theme laat horen waarom.

 

 Tagged

1 Comment responses

 1. Avatar
  March 15, 2013

  https://www.youtube.com/watch?v=0P47yvI7SWM
  +
  https://www.youtube.com/watch?v=K2MxICoggtk

  Geen film maar 2 mini-series (The pacific en Band of brothers ) te mooi om niet in deze lijst te hebben.!

  Reply

<