Open top menu
Fusion Festival 2015: Review + Livesets

Fusion Festival 2015: Review + Livesets

Het artikel met de beste Nederlandse Festivals gaf al aan dat er in ons kikkerlandje genoeg mooie festivals te vinden zijn. Toch is er één land waar het er qua techno/electro nog net even wat beter aan toe gaat: Duitsland. Een van de Duitse Festivals die al meerdere malen uitgeroepen is tot beste festival ter wereld is het Fusion Festival. Hieronder vind je meer informatie, foto’s, tips, livesets en mijn review van het Fusion Festival 2015.

Het Duitse Festival Fusion

Jaarlijks vindt in het laatste weekend van Juni het Fusion Festival plaats bij een kleine luchthaven in een stadje met de naam Lärz. Fusion is een gigantisch festival waar elk jaar meer dan 60.000 mensen op af komen. De tickets voor dit Duitse festival hebben een nette prijs: Voor 95€ kun je genieten van 4 dagen officieel programma met honderden artiesten op meer dan 20 verschillende podia.

Fusion FestivalEen deel van het terrein van Fusion

Een uitzonderlijk festival

Het Fusion festival is net even anders dan andere festivals. Ten eerste omdat het zich helemaal niet met commerciële middelen als sponsoring, reclame en promotie inlaat. Fusion verkoopt zichzelf en is zo populair dat je ingeloot moet worden om aanwezig te zijn. Ook de line-up wordt slechts een week voor het festival bekend gemaakt.

Fusion FestivalEen van de vele podia van Fusion 2015 (© http://berlinopenairs.de)

Maar wat misschien nog wel de tofste uitzondering van Fusion is dat je op het festival-terrein je eigen drinken mee nemen. Waar op andere festivals streng gecontroleerd wordt zodra je naar het festival-terrein wil, kun je hier met een krat bier voor een podium gaan zitten en rustig op gang komen. Dat heeft als groot voordeel dat je veel minder lang bij je tent blijft hangen om wat geld te besparen en “in te drinken”. Als kleine vergelijking: Op Melt 2013 heb ik meer dan 200 euro (exclusief ticket) uitgegeven en bij Fusion 2015 heb ik in vier dagen slechts 50 euro uitgegeven.

Fusion FestivalOverdag kan er lekker gechillt worden op dit Duitse Festival (© kraftfuttermischwerk.de)

Review: Fusion 2015

Het bovenstaande beschrijft ook vrij goed waar Fusion voor staat: Weinig regels en lekker doen waar je zin in hebt. Er hangt op het hele festival een soort gevoel van “vrijheid-blijheid” en ik heb in 4 dagen tijd geen enkele agressieve feestganger meegemaakt. Deze instelling heeft ook wel invloed op de organisatie: Als je een perfect georganiseerd festival wilt bezoeken is Fusion niet het beste alternatief. Maar als mee kunt gaan in de gedachte waar dit festival voor staat heb je zeker een geweldige tijd. Je kunt uren rondlopen en ik ben nu 2 jaar op Fusion geweest en vond de laatste dagen nog steeds regelmatig nieuwe plekjes en kleine verstopte podia.

Turmbuhne PanoramaOp de Turmbühne van Fusion spelen grote techno DJs (© www.loudnoises.nl)

Line-up

Als je grote namen als David Guetta, Fritz Kalkbrenner en Carl Cox wilt zien moet je niet naar Lärz rijden. Het is geen moeilijke berekening om te snappen dat je met een ticketprijs van 95€ en 4 dagen non-stop muziek geen 150.000 euro voor Carl Cox uit kan geven. Toch stonden er ook dit jaar weer hele toffe DJs op het programma zoals EinMusik, Nico Pusch, Oliver Koletzki, Job Jobse, Egbert en Miss Melera Daarbij moet je bij Fusion ook vooral proberen nieuwe DJs te ontdekken. Er zijn op Fusion overigens ook een groot aantal toffe bands te aanschouwen en er zijn ook altijd kleine podia met alternatieve muziek.

Fusion Festival 2015 Turmbuhne Uitzicht over de Turmbuhne van Fusion (© www.loudnoises.nl)

Tips voor het Fusion Festival

Na 2 jaar Fusion ben ik zeker nog geen expert maar enkele slimme trucjes heb ik al weten op te slaan. Voor de mensen die naar Fusion 2016 willen gaan kunnen de volgende tips handig zijn:

  • Ga in de nacht douchen of overdag naar het kanaal of het watertje (dorfsteig). Overdag douchen kost veel tijd omdat er altijd een lange rij staat. Zonde van je festival-tijd.
  • Kies een slimme kampeer-plek: Denk na over geluidsoverlast en welk podia je veel zult bezoeken.
  • Richt je niet alleen op muziek: Er is bij Fusion een bioscoop, er treden cabaretiers op, je kunt meedoen met het yoga-programma en zo kan ik nog wel 10 voorbeelden geven. Er speelt zich zoveel af op Fusion dat je eigenlijk 2 weken moet blijven om alles te zien.
  • Stop vroeg genoeg met drinken: Er staan 100% politie-controles rondom Larz en je bent niet de eerste die in de problemen komt met drugs/alcohol.
  • Neem blikbier uit Nederland mee: In Duitsland rekenen ze 0.25€ statiegeld op een blik bier, dus dat kan nog oplopen als je elke dag veel blikken meeneemt naar het festival-terrein.
  • Neem een wegwerpcamera mee: Altijd leuk voor achteraf en zelfs als je hem verliest is er weinig aan de hand.

Fusion Review LoudnoisesTips uit eigen ervaring van Fusion 2015 (review)

Livesets van dit jaar

LoudNoises zou Loudnoises niet zijn als we jullie niet zouden verblijden met enkele heerlijke livesets en mixtapes van Fusion 2015. Daarin kiezen we uiteraard voor de normale stijl: Veel melodie, house en hier en daar wat techno. In de komende weken zullen er op Soundcloud een groot aantal livesets langskomen en daarom zullen we de lijst hieronder ook bij gaan houden.

1. Umami – Turmbühne

Absoluut een highlight van mijn fusion 2015. Einde van de middag op vrijdag, zonnetje op het gezicht en genieten van deze set van Umami op de Turmbühne. Vooral het stuk vanaf 1 uur is geweldig.

2. Nico Pusch – Schuhkarton

Nico Pusch speelde donderdagavond in Schuhkarton en dit was een heerlijke opstarter voor Fusion Festival 2015. Heerlijke covers en veel afwisseling in een set van maar liefst 3 uur.

3. Oliver Koletzki & Yetti Messsner

Heerlijk duo, heerlijke set in de stromende regen op Fusion.

4. The Glitz – Tanzwüste

De Tanzwüste (danswoestijn) is net even wat minder harde muziek dan de turmbuhne en een lekkere afwisseling. Zoals je kunt horen bij de liveset van The Glitz was het daar heerlijk vertoeven tijdens Fusion 2015.

5. Einmusik – Fusion 2015


Een andere grote naam op Fusion 2015 was Einmusik. Zijn set was zeker de moeite waard en hierboven te beluisteren.

6. Wankelmut – Räuberhöhle

Altijd weer verrassingen op Fusion. Ook dit jaar was opeens Wankelmut aanwezig terwijl dat niet aangekondigd was.

7. Miss Melera – Shuhkarton

Onze eigen Nederlandse Miss Melera in de Shuhkarton van Fusion. Prima setje!

 

8. Dapayk – Tanzwüste

Een heerlijk uurtje met Dapayk op de Tanzwüste.No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<