Open top menu
De 10 beste Nederlandse festivals in 2019

De 10 beste Nederlandse festivals in 2019

Ook al is Nederland maar een klein landje, toch hebben we het vrij goed voor elkaar op het gebied van feestjes en festivals. Op de Nederlandse festivals lopen eigenlijk bijna altijd voldoende talentvolle DJs rond en we hebben ook genoeg interessante locaties om een mooi festival te organiseren. In dit artikel zijn we op zoek gegaan naar de 10 beste Nederlandse Festivals in 2019.

Festivals in Nederland

Nederland heeft eigenlijk altijd een groot aantal talentvolle DJs weten voort te brengen. Dit komt elk jaar weer naar voren in de lijst met beste DJs, hier zijn altijd enkele Nederlandse DJs bij. Helden als Armin van Buuren, DJ Tiesto en Hardwell hebben ons land al lang geleden op de kaart gezet op het gebied van elektronische muziek. Gelukkig brengt Nederland ook genoeg podia voort waar nieuw talent zich kan ontwikkelen. Tijdens de zomer zijn er bijna elk weekend wel festivals in Nederland te vinden waar naast grote namen ook jonge talenten optreden. Naast een hele hoop dagfestivals zullen er dit jaar ook weer een aantal weekend-festivals georganiseerd worden.

Weekendfestivals

De bovengenoemde weekend-festivals geven je uiteindelijk net wat meer dat échte festivalgevoel. Dagfestivals zijn geweldig maar er gaat niets boven een weekend-festival waarbij je samen met je vrienden wakker wordt op een camping en meerdere dagen kunt genieten van elkaar, goede muziek en een geweldige sfeer. Ook wanneer je bij een dagfestival altijd in de buurt zult zoeken kan het voor een heel weekend best de moeite zijn om een paar uurtjes te rijden. In deze lijst met festivals zullen de weekend-festivals dan ook centraal staan.

De 10 beste Nederlandse festivals in 2016

Hieronder staat onze selectie van de 10 beste Nederlandse weekend-festivals in 2016 op een rijtje. Ook deze zomer zullen er weer geweldige optredens worden gegeven en zullen er weer vele grasvelden, weilanden en stranden worden gevuld met gezellige tentjes en feestgangers. De festivals in Nederland zullen beoordeeld worden op line-up, prijs, locatie en overnachtingsmogelijkheden.

Amsterdam Live on Stage 2
Eén van de vele Nederlandse Festivals in 2016

Natuurlijk heeft deze lijst veel met mijn smaak te maken! Het kan heel goed zijn dat jouw favoriete festival niet hoog genoeg staat en daarom staan we ook over voor suggesties en opmerkingen.

Wanneer je overigens ook een keer bij de oosterburen wilt feesten, kun je een kijkje nemen in het artikel met de beste Duitse Festivals in 2016.

1. Pinkpop

In deze lijst met Nederlandse festivals komt veel house, techno en dancemuziek naar voren maar Pinkpop is een festival wat zich meer op andere muziekstijlen richt. Pinkpop wordt dit jaar voor de 46ste keer georganiseerd en is daarmee het oudste festival in Nederland. Een bijzondere prestatie en daarmee staat Pinkpop dan ook in het Guinness Book of Records. Het festival heeft door de jaren heen meerdere locaties gehad maar wordt al sinds het jaar 1988 in Landgraaf gevierd. Door het vele jaren oefenen is het festival geperfectioneerd en dat merk je meteen als je zelf aanwezig bent.

Een Nederlands festival wat al zoveel jaren zo geweldig draait en die ook nog eens een line-up met namen als Lionel Richie, Red Hot Chili Peppers, Skunk Anansie, Bastille, Kygo en Rammstein op de benen weet te zetten hoort gewoon hoog in een lijst met beste festivals van Nederland.

533868_541872292516748_1596219420_n

Het festivalterrein van Pinkpop (facebook.com/PinkpopFestival)

Pinkpop heeft dus een bijzonder goede lineup en staat daarnaast bekend om de toffe sfeer die er op de camping en bij de podia hangt. Er zijn tickets te verkrijgen voor het hele weekend maar je kunt ook een dagkaart kopen. Voor een weekendticket ben je 195 Euro kwijt en een dagticket voor dit Nederlandse festival kan voor 95 Euro gekocht worden via de website van Pinkpop.

Als je graag naar live-optredens van bands gaat is Pinkpop jouw perfecte Nederlandse festival in 2016.

logo

Naam: Pinkpop
Datum: 10-12 Juni 2016
Waar: Landgraaf
Prijs: 95€ per dag
Aantal dagen: 3
Camping: inclusief bij weekendticket (180€)
Website: www.pinkpop.nl
Muziekstijlen: Rock, Indie, Singer-Songwriter en meer
Line-up: Rammstein, Red Hot Chili Peppers, Lionel Richie, Doe Maar, Kygo en veel meer

2. Lowlands

Waar Pinkpop zich wat meer op het rockgenre richt en Nederlandse festivals als DGTL en Awakenings de beste DJs op hun line-up hebben staan, heeft Lowlands een beetje een mix van beide. De gevarieerde lineup bestaat uit singer bands als Sum 41 en Foals maar heeft ook DJs als Tale of Us, RodHod en Paul Kalkbrenner. Lowlands is een Nederlands festival waar je het met een grote groep dan ook uitstekend naar je zin kunt hebben.

Lowlands

Lowlands festival (facebook.com/LowlandsFest)

De tickets van Lowlands zijn voor 175 Euro te verkrijgen en daarvoor kun je drie dagen genieten van de muziek en overnachten op de Lowlands-camping. De tickets zijn op dit moment nog steeds verkrijgbaar via de website van Lowlands. Je kunt overigens ook korting krijgen als je met een grote groep gaat, kijk dan bij de groepstickets.

Wanneer je op zoek bent naar een Nederlands festival in 2016 met veel variatie en een goede sfeer is Lowlands een festival wat je in de gaten wilt houden. Het festival is wat later in het seizoen en je hebt daardoor eigenlijk garantie op zon wat bij de weekend-festivals in April nog niet het geval is.

logo lowlands

Naam: Lowlands
Datum: 19,20,21 Augustus 2016
Waar: Evenemententerrein Walibi Holland in Biddinghuizen
Prijs: 175 voor 3 dagen
Aantal dagen: 3
Camping: 175€ voor het weekend inclusief camping
Website: www.lowlands.nl
Muziekstijlen: Rock, Singer-Songwriter, House
Line-up: Disclosure, Foals, Sum 41, RodHod, Paul Kalkbrenner en vele andere…

3. Solar Weekend

Solar in een Nederlands festival wat ondertussen ook alweer meer dan tien jaar bestaat. Ook dit jaar staat er weer een vierdaags-festival op het programma en Solar komt vast met iets speciaals op de proppen. Solar is één van de weinige Nederlandse Festivals die zijn line-up nog niet gecommuniceerd heeft, maar vorig jaar waren er enorm veel toffe acts aanwezig ( Adam Beyer, Monika Kruse, Tyhoon, Partysquad). Daarbij komt dat het festival pas in Augustus plaats zal vinden dus later dit jaar hopen we een update te kunnen geven.

Solar Weekend

Solar Weekend festival in Nederland (facebook.com/SolarWeekend)

Solar is in verhouding met veel andere Nederlandse Festivals in 2015 ook best een goedkoop festival. Je kunt één dag aanwezig zijn voor 49€ en als je de volle vier dagen (donderdag tot maandag) wilt blijven slapen mag je voor 135 Euro je tentje opzetten. Het Solar Weekend festival in 2016 was een groot succes en je kunt hier een aftermovie bekijken.

Solar is een tof festival voor een goede prijs met een leuke mix van verschillende muziek-stijlen. De sfeer is erg goed en je kunt maar liefst 4 nachten kamperen als je maximaal wilt genieten.

Naam: Solar Weekend 2016
Datum: 4 tot 7 Augustus 2016
Waar: Maasplassen Roermond
Prijs: 49€ per dag
Aantal dagen: 4
Camping: 135 Euro voor 4 dagen incl. camping
Website: www.solarweekend.com
Muziekstijlen: Pop, House, Techno, Hip-Hop, Soul, Disco

1071278_10153963002400165_1735811151_o

Line-up: Nog niet bekend

4. Amsterdam Open Air

Een Nederlands Festival wat ook in onze hoofdstad geviert gaat worden is Amsterdam Open Air. In het eerste weekend van Juni kun je in het Gaasperpark terecht voor twee dagen muziek en goede sfeer. Op de dichtbij gelegen camping Gaasper kan tijdens het weekend geslapen worden zodat je gemakkelijk meerdere dagen aanwezig kunt zijn. Je kunt vrijdag om 12.00 al terecht en moet dan maandag om diezelfde tijd weer vertrekken. De muziek speelt op zaterdag van 12.00 tot middernacht en op zondag van 13.00 tot 23.00.

Amsterdam Open Air 2015
Een aanrader: Amsterdam Open Air

jaar was het festival Amsterdam Open Air een geweldig succes en waren er ondere DJs als Job Jobse, Bakermat, Klingande en Sam Feldt aanwezig. Dit jaar is de line-up nog niet bekend maar wederom wordt wat moois verwacht.

Amsterdam Open Air is een Festival met een veelzijdige line-up, een lekkere sfeer en de prijs is ook in orde. De tickets zijn verkrijgbaar voor 82,50 per stuk voor beide dagen. Tickets voor slechts 1 van beide dagen zijn niet te verkrijgen dus ik zou de maandag maar vast vrij nemen.

amsterdam-open-air-Logo
Naam: Amsterdam Open Air 2016
Datum: 4+5 Juni 2016
Waar: Gaasperpark Amsterdam
Prijs: 114,50€ met camping, 82,50€ zonder
Aantal dagen: 2
Camping: Gaasper-camping
Website: www.lovelandweekender.com
Muziekstijlen: Techno, House, Electronische
Line-up:Nog niet bekend, update volgt

5. DGTL

Uiteraard is Amsterdam ook meerdere malen van de partij in deze lijst met weekend-festivals in Nederland. De hoofdstad brengt onder andere DGTL (Digital) voort, een festival wat georganiseerd gaat worden op de NDSM Werf. Een heerlijke locatie met een unieke setting, zeker voor Nederlandse begrippen. Niet ver van de podia kan gecampeerd worden op Camping de Vliegenbos en je kunt het hele weekend gratis met een shuttle-bus van de camping naar het festivalterrein. Je kunt op vrijdag 23 Maart vanaf 14.00 terecht op de camping en je mag blijven tot maandag 11.00. De muziek zal zaterdag en zondag de hele dag plaats vinden van 12.00 tot 23.00.

1527104_500607883385244_647559878_n

DGTL Festival in Amsterdam in 2015 (dgtlfestival.com)

Wanneer je van electronische muziek houdt, is DGTL een festival wat je absoluut niet mag missen. Er is muziek voor mensen die van house, techno, minimal en alle andere soorten houden. Op de line-up staan te veel goede namen om op te zoeken maar enkele toppers zijn: AndHim, Seth Troxler, Bonobo, Oliver Koletzki, de Sluwe Vos en vele anderen.

Als je van house en techno houdt is DGTL waarschijnlijk het beste alternatief qua festival in Nederland in 2016. De prijs is redelijk te noemen al is het natuurlijk wel jammer dat er alleen overdag muziek te horen is.

1524315_517499211696111_2108574994_o

Naam: DGTL Festival 2016
Datum: 26,27 Maart 2016
Adres: NDSM docklands in Amsterdam
Prijs: +/- 50€ per dag
Aantal dagen: 2
Camping: vanaf 130€ per weekend
Website: www.dgtlfestival.com
Muziekstijlen: Electro, Techno
Line-up: Koletzki, Bonobo, Black Coffee, AndHim and many more

6. Awakenings

Als het aan de line-up gelegen had, had Awakenings Festival zonder twijfel op het erepodium van deze lijst gestaan. Maar het enige nadeel is dat dit Nederlandse festival geen overnachtingsmogelijkheden aanbiedt en dat telt vanzelfsprekend mee in de ranking van een blog als LoudNoises. Maar evengoed neemt dat niet weg dat dit festival absoluut aanzien verdiend in het festivalleven in Nederland. Ook dit jaar staan er weer bijzonder goede namen op het programma: Pan-Pot, Joris Voorn, Chris Liebing, Maceo Plex, Richie Hawtin en vele andere top-DJs.

Awakenings

Awakenings festival  (facebook.com/awakenings)

De hierboven genoemde namen zijn geen kleine spelertjes in de scene en Awakenings is dan ook zeker een festival waar je als techno en House-liefhebber bij MOET zijn. De Djs spelen daarbij op meerdere momenten waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je één van je favoriete DJs op dit Nederlandse weekend-festival moet missen (of je gaat gewoon 2x naar je favoriet).

Naast Solar Festival heeft ook Awakenings een Gouden Kabouter gewonnen. Het festival is uitgeroepen tot beste eendaagse festival in Nederland. Een hele eer en dit onderstreept nog maar eens dat Awakenings een prima festival is. Het festival zal georganiseerd worden in Spaarnwoude bij Amsterdam wat natuurlijk qua bereikbaarheid voor veel mensen ideaal is.

De tickets van Awakenings zijn ook nog heel redelijk geprijsd. Voor 50 Euro kun je op één dag aanwezig zijn en voor 75 Euro kun je beide dagen meepakken, wat een prijs van 37,50€ per dag betekent en waar je niet moeilijk over kan doen, zeker niet met deze line-up.

Naam: Awakenings Festival 2016
Datum: 25+ 26 Juni
Waar: Spaarnwoude, Amsterdam
Prijs: 45 voor Zondag, 60 Euro voor Zaterdag en 92,50 voor de combi
Aantal dagen: 2
Camping: Geen camping
Website: www.awakeningsfestival.nl
Muziekstijlen: Techno, House, Deephouse

awakenings

Line-up: Sven Väth, Joris Voorn, Pan Pot, RodHod en meer 

7. Best Kept Secret Festival

Een erg jong maar ondertussen al berucht Nederlands Festival in 2016 is Best Kept Secret. Dit festival wordt dit jaar pas voor de vierde keer georganiseerd en is daarmee qua leeftijd niet te vergelijken met festivals als Lowlands en PinkPop. Jong mag Best Kept Secret best zijn, toch doet het festival niet onder voor veel andere festivals in Nederland. Een line-up met Beck, Two Doors Cinema, Band of Horses en Bloc Party is niet zo makkelijk te negeren. Zoals je aan dit lijstje kunt zien richt Best Kept Secret zich minder op electronische muziek als de Nederlandse festivals hierboven.

Best kept Secret 2013

Best Kept Secret 2013 (facebook.com/BKSFestival)

Bij het Nederlandse festival Best Kept Secret kan ook gecampeerd worden. Het evenemententerrein Beekse Bergen in Hilvarenbeek staat tot beschikking voor de feestgangers. Je kunt vrijdag om 10.00 terecht op de camping en je moet er maandag om 12.00 weer vanaf zijn. Voor meer informatie en antwoorden op je vragen kun je een kijkje nemen op de website van Best Kept Secret.

De tickets voor Best Kept Secret zijn verkrijgbaar vanaf 69€. Helaas zul je dan maar één dag aanwezig zijn en een weekend-festival is natuurlijk net even iets leuker. Daarom kun je beter een weekendticket kopen voor 125€ en drie dagen genieten van muziek, vrienden en de omgeving. Voor de overnachting moet je natuurlijk ook nog betalen, die prijzen beginnen vanaf 50€.

best-kept-secret

Naam: Best Kept Secret
Datum: 17,18,19 Juni 2016
Waar: Beekse Bergen
Prijs: dagtickets voor 69€
Aantal dagen: 3
Camping:  Weekendticket 125€
Website: www.bestkeptsecret.nl
Muziekstijlen: Indie, folk, hiphop
Line-up: Beck, Jamie XX, Two Door Cinema, Band of Horses en meer

8. Down the Rabbit Hole

Down The Rabbit Hole is een jong festival wat georganiseerd wordt door de mensen die ook achter Lowlands zitten. Het festival wordt georganiseerd in het park De Groene Heuvels in Beuningen waar je naast Bungalows ook gewoon met tentjes terecht kan. Op de website merk je meteeen dat  Down The Rabbit Hole een hele eigen stijl heeft. De line-up van DTRH ziet er zeker anders uit als de Techno/House-georienteerde festivals hierboven. Dit Nederlanse festival richt zich meer op alternatieve bands die niet iedereen kent.

Down the rabbit hole (facebook.com/DTRHfestival)
Down the rabbit hole (facebook.com/DTRHfestival)

De line-up van Down the Rabbit Hole richt zich op verschillende muziekstijlen en er staan geweldige artiesten als The National, The London Souls, PJ Harvey en vele andere. Lowlands staat erom bekend dat de organisatie geweldig geregeld is, dus ook Down the Rabbit Hole zal vast en zeker een geweldig weekend-festival in Nederland worden.

Een ticket voor Down The Rabbit Hole is verkrijgbaar voor €125 en daarmee kun je genieten van de muziek en drie dagen op de speciale camping verblijven. Er is ook een speciale aanbieding waarbij je twee tickets gratis krijgt als je 10 tickets besteld. Dus verzamel 12 vrienden en maak er een geweldig weekend van op dit Nederlandse festival in 2016.

Naam: Down the Rabbit Hole
Datum: 24,25,26 Juni 2016
Waar: Beuningen
Prijs: 125 Euro incl. Camping
Aantal dagen: 3
Camping: ja, vanaf Donderdag
Website: www.downtherabbithole.nl
Muziekstijlen: Dance, Indie, Folk, Rock
Line-up: PJ Harvey, The National, London Souls en vele andere

Down the Rabbit Hole

9. Where the wild things are

Het enige festival in deze lijst die al heel spoedig plaats zal gaan vinden is Where The Wild Things Are. In het begin van Maart kun je op dit Nederlandse Festival genieten van een unieke setting, het festival wordt namelijk georganiseerd in één van de vakantieparken van Centerparcs. Je kunt daarom zelf beslissen hoe luxe je accomatie moet zijn en eens op een andere manier van een vakantiepark genieten.

Where the wild things are

Where the wild things are (facebook.com/wtwtaweekender)

De line-up van 2016 bestaat uit lekkere namen als De Jeugd van Tegenwoordig, De Staat, Haevn, Bob Moses, Gold Panda en nog veel meer. Zoals je merkt richt dit festival zich voor een groot deel op talent uit Nederland.

Wanneer je wilt weten hoe het festival Where the wild things Are geweest is, kun je hier een aftermovie bekijken. Het is misschien allemaal vrij kortdag om nog tickets voor dit festival te krijgen maar anders kun je altijd proberen volgend jaar aanwezig te zijn.

Naam: Where the wild things are
Datum: 4,5,6 Maart 2016
Waar: Centerparcs de Eemhof, Zeewolde
Prijs: vanaf 159 Euro
Aantal dagen: 3
Camping: Centerparcs
Website: www.wtwta.nl
Muziekstijlen: Dance, House, Indie, Alternative
Line-up:Nog onbekend voor 2016

Where the wild things are

10. Dance Tour Festival (Bonus)

Tussen alle weekend-festivals is Dance Tour een beetje een outsider in deze lijst maar omdat dit een tof en gratis festival in Nederland is, mag hij niet ontbreken. Onder het motto “bringing people together” biedt Dance Tour al vele jaren gratis festivals door het hele land aan. De festivals zijn gratis en beginnen meestal in de middag (12.00) om ook voor middernacht pas weer op te houden. Met behulp van sponsors en de verkoop van eten en drinken weet Dance Tour toch elke keer weer hele redelijke DJs neer te zetten. In 2016 zijn onder andere Franky Rizardo, Lucien Foort, Redondo, Showtek en vele andere DJs van de partij.

Dance Tour

DanceTour (facebook.com/dancetour)

Je kunt het beste een kijkje nemen op de website van Dancetour als je van plan bent één van de festivals in 2016 te bezoeken. De festivals worden dit jaar georganiseerd in Arnhem, Lelystad, Maastricht, Leeuwarden, Goes, Tilburg, Dordrecht, Breda, Zwolle, Apeldoorn en Doetinchem.

Als je financieel niet in de mogelijkheid bent om één van de andere Nederlandse weekend-festivals in 2016 te bezoeken is Dance Tour een prima alternatief. Je betaalt voor je treinkaartje en een paar biertjes en je hebt een geweldige dag in één van de mooie steden in Nederland.

Naam: Dance Tour
Datum: verschillende data in 2016
Waar: Arnhem, Lelystad, Maastricht, Breda en meer
Prijs: Gratis, noppes, nada
Aantal dagen: 1
Website: www.dancetour.nl
Muziekstijlen: Dance, Electro, House
Line-up: Verschillend per festival, check website

Dance Tour

De Nederlandse weekend-festivals in 2016 samengevat

Zoals je hierboven kunt zien heeft Nederland weer genoeg te bieden op het gebied van Nederlandse weekend-festivals in 2016. Je kunt zelf kiezen of je voor de lekkere line-up van Awakenings of DGTL gaat of liever naar een bijzondere locatie als Centerparcs of Weerterbergen vertrekt. Ook qua prijs verschillen de Nederlandse festivals best veel dus ook daar kan zeker op gelet gaan worden. Zorg dat je voor jezelf een lekkere mix van optredens, locatie en prijs weet te vinden en dan zul je vast en zeker een geweldig festivalseizoen in 2016 hebben. Enjoy!7 Comment responses

 1. Avatar
  May 09, 2016

  ZWARTE CROSS het grootste en meest veelzijdige festival van NL wordt niet eens genoemd. Artikel valt niet serieus te nemen…

  Reply

  • Avatar
   May 10, 2016

   Bedankt voor de tip Guido, we zullen hem volgend jaar in de lijst meenemen…

   Reply

 2. Avatar
  August 09, 2016

  ik mis toch echt nog veel grotere festivals als hier vermeld staan… Defqon.1 , Decibel, Mysteryland.
  deze lijst is wat mij betreft dan ook niet heel betrouwbaar. (ook al zijn het wel grote festivals :P)

  Reply

  • Avatar
   August 15, 2016

   Hoi Rens,

   bedankt voor je suggesties. Een top-10 heeft natuurlijk altijd met smaak te maken maar we zullen de genoemde festivals voor volgend jaar nog eens nader bekijken.

   Fijne zomer!

   Reply

 3. Avatar
  September 20, 2016

  Hoi, wij zitten in ons examenjaar van Vwo en doen ons profielwerkstuk over festivals. Onze onderzoeksvraag is: Op wat voor manier beleven festivalgangers en artiesten muziekfestivals uit verschillende muziekgenres en hoe kan die beleving verbeterd worden? We zijn op zoek naar de grootste festivals van Nederland in de categorieën, Elektronische muziek (house techno, dance enz.), Rock, Metal, Hardstijl en pop. Kan iemand ons namen geven van de grootste festivals in deze categorieën?

  Groetjes!

  Reply

 4. Avatar
  March 23, 2017

  EWOB, grootste bluegrass festival van Europa! In lichtenvoorde…

  Reply

<