Open top menu
Beter goed gecoverd dan slecht verzonnen

Beter goed gecoverd dan slecht verzonnen

Er zijn mensen die problemen hebben met de vele covers die uitgebracht worden. Ze vinden dat deze artiesten een gebrek aan creatief talent hebben en zelf hun nummers moeten schrijven. Hier zit natuurlijk zeker een deel van waarheid in, maar er zijn ook veel positieve voorbeelden te vinden. Bekende artiesten als Coldplay die de moeite nemen een nummer van iemand anders op een bijzondere manier uit te brengen. Of rockgroepen die een klassiek nummer coveren. Covers zijn voor mij meestal een toevoeging aan het origineel en je hebt altijd nog de keus om het origineel te blijven luisteren.

Als de cover maar vernieuwend is
Meestal zijn covers grappig om te beluisteren maar zijn ze niet echt een grote bedreiging voor het origineel. Meestal is hier het juiste woord want het nummer `Somebody that I used to know´ werd gecoverd door Walk of the Earth en ging het origineel van Gotye voorbij in de Itunes Charts.

Gelukkig was er wel gerechtigheid: De versie van Walk of the Earth werd uiteindelijk 87,6 miljoen keer bekeken op Youtube en de versie van Gotye ruim 150 miljoen keer. Toch was deze cover een bijzonder voorbeeld van het gevaar van een cover. De clip was bijzonder omdat vijf man gelijktijdig op één gitaar speelde en de muziek deed ook zeker niet onder voor het origineel.

Al met al leek het me interessant om regelmatig een lijstje met gave covers op LoudNoises te zetten.

Elvis Presley – Hound Dog

Een heerlijk voorbeeld omdat jullie waarschijnlijk allemaal dachten dat `Hound Dog´ van Elvis Presley zelf was. Het nummer bracht Elvis in 1956 uit en was een groot succes. Echter, het origineel was al uitgebracht in 1952 door een man genaamd Big Mama Thornton. Een man die toch heel wat minder plaatjes heeft mogen verkopen dan Elvis Presley.

Beter dan het origineel? Ja

 

Jupiter Jones – Round Here

Als ik een favoriete band moest kiezen zou het uiteindelijk de Counting Crows worden. Sommige nummers raken elke keer weer mijn gevoelige snaar waar andere nummers mijn humeur een beetje opvijzelen. Het is dan ook schandalig dat er nog geen enkel nummer van deze band op LoudNoises is verschenen: Misschien wil ik ze stiekem voor mezelf houden.

Nu dan toch één van de beste nummers in deze cover-lijst. Jupiter Jones kan niet tippen aan de stem van Adam Duritz maar raakt, zeker vanaf de vierde minuut, toch weldegelijk de juiste snaar. Het nummer is gezongen door Nicki van Jupiter Jones.

Beter dan het origineel? (tuurlijk) niet

 

Alt Nation – Pumped up Kicks

Altijd leuk als een nummer een totaal andere stijl krijgt. Het origineel van Foster the People was natuurlijk een geweldige plaat maar de comments onder dit nummer kunnen niet helemaal genegeerd worden.

Beter dan het origineel? Nee

 

N Dubz – The Man who couldn’t be moved

Dit nummer valt onder dezelfde categorie als het vorige nummer. Waar het origineel van The script een beetje in de categorie Rock valt zit deze cover meer in de richting van rap.
De stemmen van de artiesten zijn zeker indrukwekkend maar ik denk dat het origineel uiteindelijk toch minder snel gaat vervelen.

Beter dan het origineel? Mwa…twijfelgevalTagged

2 Comment responses

 1. Avatar
  October 09, 2012

  Een hele goede cover (misschien wel de beste?) vind ik nog steeds Triggerfinger met I Follow Rivers van Lykke Li. Ik kan covers juist dus wel waarderen, vooral inderdaad als het in een andere stijl gedaan wordt.

  Reply

  • Avatar
   October 10, 2012

   Helemaal mee eens! Er zijn wel een groot aantal goede covers en die van Triggerfinger is inderdaad beter dan het origineel. Bedankt voor je bericht 🙂

   (Ps. Ben je blog maar eens gaan volgen!)

   Reply

<