Open top menu
Al bijna 40 jaar succes: U2

Al bijna 40 jaar succes: U2

Wanneer je met oudere generaties spreekt, geven ze vaak af op de muziek van nu en de laatste 20-30 jaar. Weinig muziek is echt baanbrekend, verrassend en blijft langere tijd populair. Toch zijn er enkele bands die al vele jaren meegaan en waarover we best mogen opscheppen tegen over toekomstige generaties: U2 is hiervan misschien wel het beste voorbeeld.

De oprichting van U2

De oprichting van U2 begon grappig genoeg met een “muzikanten gezocht” briefje wat Larry Mullen ophing op de Dublin’ Temple Mount School. Hier reageerden drie jonge gasten op en de bandleden hadden elkaar gevonden. Ze repeteerden in de keuken van Mullen. Eerst heette de groep Feedback, toen een tijdje “The Hype” en pas twee jaar na het ontstaan, in 1978, was de oprichting van U2 eigenlijk compleet omdat die naam gebruikt werd. De groep klikte meteen erg goed en Bono noemde het later “A band before we could play”.

U2 Band old photoEen oude foto van U2 (© www.u2.com)

Bono, The Edge, Clayton and Mullen

De meeste mensen kennen U2 vooral door Bono. Het is natuurlijk vaak het geval dat de lead-singer het meest bekend is maar Bono is wel echt een persoonlijkheid. Naast Bono bestaat U2 echter nog uit The Edge (David Howell Evans) op gitaar, Adam Clayton op Bass en Larry Mullen op drums. De band is tot op de dag van vandaag nog compleet en hebben nog steeds miljoenen fans over de hele wereld.

U2 band panoramaOprichting U2 was in 1976 (© www.billboard.com)

Grote hits van U2

De eerste albums van U2 waren Boy, October en War. De eerste kwamen vooral in Canada goed aan maar later ook in andere engelstalige landen en Scandinavie Het album War kwam als eerste op nummer 1 te staan in de UK. In de jaren 90 en de vorige eeuw stond eigenlijk elk album in meer dan 10 landen op nummer 1. De allergrootste hits van U2 zijn nog steeds Beautiful Day, The Fly, Desire, With or Without you en One.

U2 BandAl veertig jaar samen: U2 (© www.irishtimes.com)

U2 iNNOCENCE + eXPERIENCE Tour 2015

De reden dat ik dit artikel schrijf is ook voor een groot deel dat U2 weer gaat toeren. In 2015 gaan ze onder andere naar Amerika, Duitsland, Frankrijk en ze staan ook vier dagen in De Ziggo Dome in Amsterdam. Als je fan van U2 bent is dit je kant om deze geweldige band live te aanschouwen: U2 zal 8 en 9 en 12 en 13 September in Amsterdam te zien zijn. De tickets zijn al uitverkocht maar er zijn nog wel websites waar je tickets voor U2 kunt vinden.

Wanneer je meer informatie wilt lezen over U2, Bono of de rest van de band, kun je een kijkje nemen op hun uitgebreide website. Hier kun je ook alle shows zien en in sommige steden zijn nog steeds tickets beschikbaar (Stockholm, London, Glasgow bijvoorbeeld). Dus je kunt er ook een mooie trip van maken en deze helden live op het podium zien.Tagged

2 Comment responses

 1. Avatar
  January 13, 2015

  Laat ze nog maar jaren doorgaan!

  Reply

 2. Avatar
  November 11, 2017

  Still enyoing the greatest band ever! Till my last breath! ….U2?

  Reply

<